Siirry pääsisältöön

Mielenterveys ja korona

Koska nykyinen tilanne on kaikille outo ja pelottavakin, haluan kirjoittaa aiheesta mikä koskettaa useita suomalaisia. Kyllä, olen huolissani iäkkäistä, pitkäaikaissairaista, leukemiapotilaista, hoitohenkilökunnan jaksamisesta ja kaikesta mistä kuuluukin olla huolissaan. Mutta yksi ryhmä on sellainen, joka itselle tuntuu tärkeältä ja mikä mietityttää. Mielenterveyspotilaat ja -kuntoutujat. Vaikka jokainen ymmärtää varmasti tilanteen olevan epänormaali, poikkeustilanne, vaikuttaa se jollakin tavalla myös mielenterveyteen. Miten, sitä ei voi vielä sanoa.

Varmasti suuri osa ihmisitä kokee tämän hetkisen elämän stressaavana, uhkaavana tai kuormittavana. Iso osa pystyy kuitenkin elämään tilanteen kanssa, eikä vaivu epätoivoon. Tunnen kuitenkin huolta mielenterveyspotilaista ja niistä, joilla ei ole henkisiä resursseja käsitellä muutoksia, yllättäviä stressaavia tilanteita tai mahdollista yksin olemista.

Tämä huoli heräsi, kun oma sairaanhoitajan aika peruuntui. Itselläni ei ole akuuttia kiirettä tai tarvetta päästä juttelemaan, vaikka ei se olisi yhtään haitannut. Pärjään kyllä hyvin, enkä ole yksin.
Mutta entä he, joilla ei ole ympäirillä ihmisiä, on ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, pakko-oireita? Tai entä ne nuoret, joilla on kotona paha olla, mutta koulu on suljettu. Tai ne lapset, jotka saivat koulussa päivän ainoan lämpimän ruuan, kun kotona on mielenterveyden ongelmista kärsivä aikuinen. Tai miten väsynyt vanhempi jaksaa pitää kotikoulua haastavalle lapselleen.

Haluaisin jotenkin auttaa, tietäisi vain miten?
Elämä jatkuu, sen on jatkuttava. Tämä tilanne tuo meitä myös yhteen, henkisesti lähemmäs toisiamme. Mutta eihän unohdeta heitä, joilla mielenterveys tuo oman haasteensa jo valmiiksi vaikeaan aikaan. Nyt kun on aikaa, on hyvä hetki soittaa ystävälle, isovanhemmille, koulukaverille. Ja jos siltä tuntuu, voi keskittyä omaan mielen hyvinvointiin, lukea, rentoutua, tehdä käsitöitä tai aloittaa vaikka päiväkirjan kirjoittaminen. Pysähtyä, koska on pakko.

Kommentit

  1. Mielenterveysongelmista kärsivät on kyllä jäänyt ihmisillä ihan unohduksiin ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, tavallaan ymmärtää tässä tilanteessa, mutta silti oon huolissaan <3

      Poista

Lähetä kommentti