Siirry pääsisältöön

#pienipalarakkautta

Kuinka sinä puhut toisille somessa? Kun on näyttö mihin katsoa. Lähetä painike aivan sormen vieressä. Ei ole oikeita silmiä, joita kohti katsoa, ei ihmistä, jolle kertoa. Sanoa ikävästi, haukkua, juoruta, satuttaa. Kun et näe sitä, miltä sanasi toisessa tuntuvat.

Erään julkisuuden henkilön kuva laittoi minut miettimään. Tai tarkemmin tämän kuvan kommentit. Kuvassa oli kolme iloista ihmistä. Kommentteja ei ollut vielä paljoa, kun itse näin kuvan, mutta jo niistä muutamasta nousi silmiini aikuisten ihmisten kommentit, joissa toisessa toivottiin kuolemaa kiertoilmaisulla kerrottuna eräälle näistä henkilöistä. Toisessa sanottiin, miten ei ikinä voisi olla samassa tilassa yhden henkilön kanssa.

Luultavasti nuo kommentit eivät koskaan saavuta tätä kyseistä henkilöä. Enemmän minua jäi mietityttämään se, miten vanhemmat ihmiset käyttäytyvät somessa, antaa esimerkkiä nuoremmille käyttäjille. Mainittakoon vielä, että kuvan julkaisseella on runsaasti nuoria faneja, jotka nämäkin kommentin tulee lukemaan.

Mitä on se nykypäivän suvaitsevaisuus? Onko se sitä, että suvaitset ihmiset, jotka ajattelevat asioista samoin kuin itse? Itse koen asian niin, että suvaitsevainen ihminen antaa ihmisten ajatella omalla tavallaan, olla jotain mieltä asioista, kokea asioita eri tavalla. Suvaitsevainen on valmis keskustelemaan, kuuntelemaan, tuomitsematta.

Mielestäni se ei ole oikein toivoa kenellekkään kuolemaa, jos henkilö ei ole jostain kanssasi samaa mieltä tai jostain muusta syystä et hänestä satu pitämään. Luulen, ettei se ole oikein kenenkään mielestä.

Nyt on muutama ihana mainoskampanja aiheesta. Fazerin #pienipalarakkautta on todella osuva. Tässä linkki mainosvideoon. "Sanoilla voi sivaltaa. Se käy melkein liian helposti." Tuo on valitettavasti aivan totta. Ja joskus se pieni mitätön heitto tai läppä voi satuttaa niin, että siitä jää arpi. Koska koskaan ei voi tietää, missä tilanteessa toinen on, miten hän kokee sen. On paljon ihmisiä, jotka osaa jättää nämä omaan arvoonsa, unohtaa ja jatkaa elämää. On myös paljon niitä, jotka taistelee itsetunto-ongelmien, perheongelmien, yksinäisyyden, mielenterveysongelmien tai jonkun muun kanssa. Niitä, joille jokainen pieni sana voi tuottaa pahan olon pitkäksi aikaa, pilata päivän, jäädä kaivelemaan mieltä. Olenko sittenkin ruma? Taidan olla vain vaivaksi. Olisiko parempi, ettei minua olisi?

Monesti sanotaan, että niillä on paha olo itse, ketkä puhuu toisista pahasti. Se on varmasti myös totta, ja toivon todella, että hekin saavat apua omiin ongelmiinsa. Toivon myös, että aikuiset näyttävät esimerkkiä ja myös puuttuvat huomatessaan huonoa käytöstä. Toivon, että nuorten keskuudessa suositut julkisuuden henkilöt ottaisivat tämän asian esille. Toivon, että jokainen miettii kirjoitellessaan nettiin, sanoisiko asiaa suoraan kyseiselle henkilölle, katsoisi silmiin.

"Voimme valita myös toisin. Ei vastata vihaan vihalla. Ei hyväksytä vihaa vaikenemalla. Rakkaus voi voittaa. Tarvitaan vain tarpeeksi monta pientä palaa."

Voisitko sinäkin olla pieni pala rakkautta?

Kommentit