Siirry pääsisältöön

Tavataanko tänään

Tänään on maailman mielenterveyspäivä. Tää päivä on monella tapaa tosi tärkee. Vaikka nykyään on koko ajan helpompi puhua mielenterveyden ongelmista, liittyy moniin silti tietty leima. Moni tuntee masennuksen ja perinteiset syömishäiriöt. Mutta entä kaksisuuntainen mielialahäiriö, persoonallisuushäiriöt tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Näistä ei niinkään puhuta, ja olis mahtavaa jos monet muutkin mielensairaudet tulis ihmisille tutummaks. Sillon leimat pikkuhiljaa häviäis, eikä mielenterveysongelmat olis muita terveysongelmia ihmeellisempiä.

Tämän vuoden teemana on nuorten mielenterveys. Toivon, että kaikki muistais sen, ettei oo liian pientä, liian suurta tai noloa asiaa, mistä ei voisi puhua. Koska se on varmaa, ettei kukaan oo ainoo sen asian kanssa. Toivon, että jokaisella ois rohkeutta sanoa, jos olo on jollakin tavalla hankala. Jos edes yhdelle ihmiselle kertoisi. Laittaisi vaikka viestin. Ja vaikka ei osaisi kertoa mikä on, mutta sanoisi sen, ettei oikein yksin selviä ajatusten ja tunteiden kanssa. Elä jää yksin.

Ja sinä, jolle joku tulee kertomaan pahasta olosta, tai jos huomaat toisen muuttuneen; ota tilanne vakavasti. Jos joku on avannut suun, ja kertonut pahasta olosta, on syytä uskoa. Kukaan ei sano sitä huvin vuoksi tai huomionhakuna. Ole tukena, auta hakemaan apua, lähde vaikka yhdessä hänen kanssaan terkkarille, lääkärille tai muulle joka osaa auttaa eteenpäin. Sinun tehtävä ei ole parantaa, mutta ole tukena alkumatka. Tai jos itsellä ei ole voimia olla tukena, etsi joku joka voi olla. Elä jätä yksin.

Mielenterveyden ongelmat on tosi yleisiä, ja varmasti jokainen meistä tuntee jonkun, jolla on joskus ollut vaikeaa. Itse oon kokenut tärkeänä sen, että tärkeimmät ihmiset on suhtautunut muhun aivan tavallisesti, kertoo omia kuulumisia, jättänyt säälittelyt ja voivottelut väliin ja kohdannut muutenkin aivan tavallisesti. En kaipaa erityiskohtelua, mutta toivon ymmärrystä, aivan kuten ketä tahansa kohtaan.

Tavataanko tänään
sillä puolella
missä sydän on


ojennetaan
toisillemme
auringonsäteitä.

-Mietteitä Maalta

Kommentit